Welkom bij Belbeef

Ontstaan en krachtlijnen van Belbeef

Belbeef vzw, opgericht in 1995, werd in 2013 nationaal uitgebreid om een volledig certificeringssysteem voor Belgisch rundvlees aan te bieden dat álle schakels van de Belgische rundvleesproductie (“van riek tot vork”) omvat en waarin alle gemeenschappelijke eisen van de diverse afnemers samengebracht zijn. Bedoeling was ook het aantal controles, het aantal analyses en de daaraan verbonden kosten voor de landbouwers te rationaliseren.

Het resultaat is de Belbeefstandaard.  

Wat is er nu bijzonder aan het systeem?

Voor het eerst bestaat er een centrale databank, waar alle gegevens over de schakels heen worden verzameld, en waar alle gecertificeerde deelnemers in de keten kunnen inloggen, om hun specifieke data te raadplegen. Het betreft meer bepaald de analyseresultaten, de controleverslagen, de gecertificeerde deelnemers, de gegevens van de gecommercialiseerde dieren, enz. 

Wat heeft dat voor impact op het vlees zelf?

Je zal het wellicht niet proeven,  kwaliteitsrundvlees zal nog altijd even lekker zijn als voorheen. Wat Belbeef garandeert, is de aankoopgarantie van Belgisch kwaliteitsrundvlees (een maximaal aantal Belgische veehouderijen  gecertificeerd), en gegarandeerde voedselkwaliteit en –zekerheid (wettelijke + gerespecteerde extralegale criteria).

En bovenal ben je zeker dat je onze Belgische producenten en economie steunt, want vlees dat het onderschrift "guaranteed by Belbeef" draagt, is afkomstig van runderen die geboren en grootgebracht zijn bij Belgische veehouders, en via Belgische slachthuizen en groothandels werd verwerkt. 

Vandaag baseren de volgende retailers hun aankoopbeleid wat rundvlees betreft op deze Belbeefstandaard: Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize, Lidl, Okay, Spar, Albert Heijn en Mestdagh. Iedere retailer behoudt zijn eigenheid, en voegt zijn eigen karkasspecifieke criteria toe aan dit basislastenboek.